Παπαδήμος σε ειδική αποστολή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
 
Θέματα που αφορούν την περαιτέρω πορεία της χώρας στις συνθήκες που επιβάλλει το μνημόνιο θα χειριστεί ο κ. Λ. Παπαδήμος εκπροσωπώντας την Ελλάδα απέναντι σε γερμανούς συναδέλφους του.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων ο κ. Λ. Παπαδήμος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα διαχειριστεί μια πλειάδα εκκρεμοτήτων από τις οποίες θα κριθεί η συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας (και πολιτικής ζωής) το προσεχές διάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση του Βερολίνου και θεσμικούς παράγοντες της Ενωσης θα βρεθούν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, ο συνολικός χειρισμός του ελληνικού χρέους, η μορφή του μελλοντικού ευρωμηχανισμού στήριξης και η αποτροπή κινδύνων κλονισμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και υποδιοικητής της ΕΚΤ, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνομιλήσει με τους αντίστοιχους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης που θα ορίσει η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, θα χειριστεί συνολικά τα θέματα που αφορούν την περαιτέρω πορεία της χώρας στις συνθήκες που επιβάλλει το μνημόνιο. Παράλληλα όμως θα υποστηρίξει και τις (αντι)προτάσεις στο σχέδιο της κυρίας Μέρκελ για τη φύση και τη μορφή του μηχανισμού στήριξης από το 2013 και έπειτα.

Στην ουσία ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση η ίδια έχουν μπροστά τους ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα λίγων εβδομάδων προκειμένου να επιτύχουν μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με τη γερμανική πλευρά για τις επιβαλλόμενες κινήσεις στο διάστημα των προσεχών μηνών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Εν όψει αυτών και καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της ομάδας με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο και των Γερμανών θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών, πραγματοποιήθηκε χθες νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή με τη συμμετοχή των κκ. Παπαδήμου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Πάντως κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι στην παρούσα φάση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Οικονομικών και δεν εμπλέκεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Ο φόβος της Πορτογαλίας
Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται με βάση τις εστίες εκδήλωσης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις είναι, όπως λένε και κυβερνητικές πηγές, η ταχεία δρομολόγηση και προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών για μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγέςκατά κύριο λόγο στις ΔΕΚΟ και στον τομέα της Υγείας- ούτως ώστε να επιδειχθεί αποφασιστικότητα για συνέχιση της προσπάθειας χωρίς παρεκκλίσεις.

Με βάση αυτό, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχουν τεθεί προς συζήτηση μια σειρά ζητήματα με τη γερμανική πλευρά προτού εκδηλωθούν νέα κρούσματα της δημοσιονομικής κρίσης στην ΟΝΕ, με πιθανές εστίες την Πορτογαλία, την Ισπανία ή/και την Πορτογαλία.

«Συμφωνία» πριν από τον Δεκέμβριο
Ασχέτως του αν ως τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει κάποια σχετική συμφωνία και του αν θα έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε, κρίσιμο ζήτημα θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες το να έχει επιδειχθεί από ελληνικής πλευράς η διάθεση για τη συνέχιση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και παράλληλα να έχει υπάρξει από γερμανικής και ευρωπαϊκής πλευράς διάθεση κατανόησης ούτως ώστε να αποτραπεί η συνεχής απειλή της κατάρρευσης λόγω εξωγενών παραμέτρων.

Ως το τέλος του έτους θα έχει κριθεί το σχέδιο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα συρτάρια ώσπου να ληφθεί και η τελική απόφαση για την τελική μορφή του μηχανισμού στήριξης, εφόσον γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θέσεων που εκπροσωπούν από τη μία πλευρά η κυρία Μέρκελ και από την άλλη ο κ. Παπανδρέου. Ως πιθανό σημείο συμβιβασμού θεωρείται η επιβολή νέων αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΟΝΕ, με κάποια γερμανική υποχώρηση στα θέματα της αφαίρεσης ψήφου των κρατών-μελών και κάποια τροποποίηση στους όρους συμμετοχής των τραπεζών στον μηχανισμό και μια αντίστοιχη προσαρμογή της πρότασης που έχει διατυπωθεί από τον κ. Παπανδρέου και άλλους ηγέτες για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.


ΒΗΜΑ